יום ראשון, 15 באפריל 2018

העברה אמיתית של ההיגיון הרפואי - ניתוח סינדרומי ערוץ ג'ואה יין - ג'נג צ'ין-אן (1824-1911)

אחד הרופאים הסינים המעניינים מהמאה ה-19, שעסק בין היתר בחקירת התנועה המעגלית של הרפואה הסינית, הוא ג'נג צ'ין-אן (鄭欽安 Zhèng Qīn Ān). ג'נג צ'ין-אן חי בפרובינציית סצ'ואן שבמערב סין, חקר בין היתר את הקלאסיקה דיון על פגיעת פתוגן (שאנג חאן לון) והיה חסיד שימוש בצמחים חמים כגון Fu Zi או Rou Gui במינונים גבוהים, לטיפול במחלות רבות. אולי זה נבע מכך שחי באזור בו סינים חובבים מזון חריף ביותר, אולי זה בגלל הדגש שדיון על פגיעת פתוגן שם על חשיבות הצ'י היאנגי של הגוף, ואולי זה בגלל השילוב של השניים. בגיל 45 (1869) פרסם את ספרו הראשון העברה אמיתית של ההיגיון הרפואי (醫理真傳 Yī Lǐ Zhēn Chuán) בו פירט את תובנותיו ומשנתו על שש המחלות של דיון על פגיעת פתוגן, אש השר ואש הריבון, מחלות חוסר יין, מחלות חוסר יאנג ואבחון של מגוון מחלות.

ג'נג צ'ין-אן היה אחד מאותם רופאים שדגלו בניתוח הקלאסיקה מנקודת מבט של ששת הצ'י. לכן, לפני שקוראים את ההסבר שלו, יש להכיר מספר מונחים חשובים מעולמם של רופאי חמש התנועות וששת הצ'י. רופאים אלו ניגשו לניתוח כתב קלאסי אחד בעזרת כתב קלאסי אחר, כלומר ניתחו את דיון על פגיעת פתוגן דרך תיאוריה שמופיעה בקאנון הפנימי של הקיסר הצהוב. תיאוריה זו מחברת בין ששת הצ'י, חמש הפאזות ויין-יאנג לכדי מקשה אחת ומבארת את תפקודה של כל אחת משש מערכות האיברים והערוצים בגוף, על סמך שלוש איכויות שקיימות בכל מערכת, שורש, ענף וצ'י אמצע. שמה של כל מערכת מבטא את כמות היין/יאנג שבתוכה, הצ'י שלה והפאזה שלה, כך למשל מערכת "תאי יין לחות אדמה" היא מערכת יין רב עם צ'י לחות ופאזת אדמה או מערכת "ג'ואה יין רוח עץ" שהיא מערכת יין מועט עם צ'י רוח ופאזת עץ.

לכל אחת משש המערכות קיים צ'י שמאפיין את שורש המערכת, למשל השורש של מערכת ג'ואה יין רוח עץ הוא צ'י הרוח ואילו השורש של מערכת תאי יאנג קור מים הוא צ'י הקור. צ'י השורש הוא הבסיס של המערכת ומתאר את התפקוד הפיזיולוגי התקין שלה כמו גם את הפתולוגיה של המערכת. לכל מערכת יש איכות כמותית יינית או יאנגית שמבטאת את  הביטוי החיצוני של המערכת, שנקרא גם ענף. למשל הענף של מערכת ג'ואה יין רוח עץ הוא ג'ואה יין או קץ היין, כלומר ריכוז של יין שעומד להתפוגג. הענף של מערכת תאי יאנג קור מים הוא תאי יאנג, היאנג הרב אשר נפרש על פני שטח החיצון.


שם המערכת
ענף
שורש
ענף+צ'י+פאזה
כמות יין ויאנג
צ'י השמיים
פאזת הארץ
תאי יאנג קור מים
תאי יאנג – יאנג רב
קור
מים
יאנג מינג יובש מתכת
יאנג מינג – יאנג בוהק
יובש
מתכת
שאו יאנג אש השר
שאו יאנג – מעט יאנג
אש
אש
תאי יין לחות אדמה
תאי יין – יין רב
לחות
אדמה
שאו יין אש הריבון
שאו יין – מעט יין
חום
אש
ג'ואה יין רוח עץ
ג'ואה יין – קץ היין
רוח
עץ

מערכת ג'ואה יין נמצאת ביחסים הדוקים עם מערכת שאו יאנג והחיבור ביניהן יוצר את צ'י האמצע אצל כל אחת מהן. כך, צ'י האמצע במערכת ג'ואה יין רוח עץ, הוא האש של מערכת שאו יאנג אש השר. צ'י האמצע במערכת שאו יאנג אש השר הוא הרוח של מערכת ג'ואה יין רוח עץ.



לסיכום, למערכת ג'ואה יין רוח עץ יש שלושה היבטים פיזיולוגים, שורש-ענף-צ'י אמצע, השורש הוא צ'י הרוח, הענף הוא ג'ואה יין (קץ היין - יין מועט ומרוכז) וצ'י האמצע הוא האש. שלושת אלו מאפשרים תפקוד תקין של המערכת ואיזון מול המערכת הנגדית, שאו יאנג אש השר, אך הם גם הגורמים שמשפיעים על התפתחות פתולוגיה במערכת זו. מערכת ג'ואה יין רוח עץ יכולה לסבול מפתולוגיה של הרוח שבשורש, מפתולוגיה של היין המועט שבענף ומפתולוגיה של האש שבאמצע. עוד על תיאוריה זו אפשר לקרוא ברשומה כאן.





בספרו העברה אמיתית של ההיגיון הרפואי בפרק על ניתוח סינדרומי ערוץ ג'ואה יין הוא מסביר נקודת מבטו על מחלת ג'ואה יין:

厥阴经证解
按厥阴一经,以风为本,少阳为中气,厥阴为标。有经症,有纯阳症,有纯阴症,有寒热错杂症,不可不知也。少阴之客邪未罢,势必传于厥阴,则治厥阴,必兼治少阴;若全不见少阴经症,而独见厥阴,则专治厥阴,方为合法。 
ניתוח סינדרום ערוץ ג'ואה יין.
על פי הערוץ של ג'ואה יין, שורשו הוא רוח, שאו יאנג הוא צ'י האמצע ו-"ג'ואה יין" הוא הענף. יש תסמיני [מחלת] ערוץ, תסמיני [מחלת] יאנג בלבד, תסמיני [מחלת] יין בלבד ותסמיני [סינדרום] מורכב של קור וחום, חובה לדעת זאת. אם הפתוגן האורח בשאו יין טרם פג, [על פי] מגמת [התנועה שלו] לבטח ייכנס אל ג'ואה יין, לכן כאשר מטפלים בג'ואה יין חובה [עלינו] בו-זמנית לטפל גם בשאו יין. אם לא נראים כל תסמינים של שאו יין, נטפל בג'ואה יין בלבד, רק כך [הטיפול] תואם לעקרונות [הטיפול הנכונים].

ערוץ ג'ואה יין לא מייצג כאן את כלי הערוצים המשמשים אותנו לדיקור אלא מייצג את המכלול של מערכת ג'ואה יין וכולל את צ'י הרוח שבשורש, צ'י האמצע שמגיע ממערכת שאו יאנג וקץ היין (ג'ואה יין) שבענף. ג'נג צ'ין-אן מחלת את משפטי מחלת ג'ואה יין לארבעה סינדרומים עיקריים. להבנתו, במקרים בהם הפתוגן של מחלת שאו יין אינו מסולק, הוא עשוי להמשיך ולהתפתח למחלת ג'ואה יין ולכן לרב יש לשלב טיפול בשאו יין יחד עם הטיפול הרצוי לג'ואה יין. לרב, טיפול זה מבוסס על Si Ni Tang לשם השבת הצ'י היאנגי.

经症者何?消渴,气上撞心,心中疼热,饥而不欲食,食则吐蛔,下之利不止是也。夫厥阴之木气,从下起而上合于手厥阴包络,包络主火,风火相合为病。风火相煽,故能消;火盛津枯故见渴,包络为心之外垣,心包火动,故热气撞心而疼;木气太盛,上凌脾土,土畏木克,故饥而不欲食;蛔虫禀厥阴风木所化,故吐蛔;木既克土,土气大虚,若更下之,故利不止。主以当归四逆汤、乌梅丸两方。方中寒热并行,重在下降,立法大费苦心。
מה הם תסמיני [מחלת] הערוץ? צמא ממוסס, צ'י עולה והולם בלב, כאב וחום במרכז הלב, רעב ללא תשוקה לאכול, אם אוכל אז מקיא תולעים, אם מורידים ישלשל ללא הפסקה. [להבנתי] צ'י העץ של ג'ואה יין מתחיל למטה ומתאחד למעלה עם  ג'ואה יין של היד ומעטפת [ערוצי] החיבור [של הלב]. מעטפת [ערוצי] החיבור [של הלב] אחראית על אש, [צ'י] רוח [וצ'י] אש מתאחדים והמחלה נוצרת. [צ'י] רוח ואש מלבים האחד את השני ולכן יכולים למוסס. האש שופעת והנוזלים קמלים ולכן נראה [תסמין של] צמא. מעטפת [ערוצי] החיבור [של הלב] היא המעטפת שמחוץ ללב, כאשר אש מעטפת הלב נעה, מופיעה תחושה של צ'י שהולם בלב [וגורם] לכאב. צ'י העץ שופע יתר על המידה, ניגש מעלה אל טחול-אדמה. האדמה חוששת מהגבלה של העץ ולכן יש רעב ללא תשוקה לאכול. תולעים עגולות (Ascaris lumbricoides) [נוצרות כתוצאה] מהתמרה של [צ'י] רוח עץ של ג'ואה יין, על כן [המטופל] מקיא תולעים. העץ מגביל את האדמה ולכן צ'י האדמה חלש מאד ובמקרה שמורידים [לשם שלשול של הפתוגן], ישלשל ללא הפסקה. המרשמים האחראים [על הטיפול בכך] הם Dang Gui Si Ni Tang  ו-Wu Mei Wan. בתוך המרשם יש שילוב של קור עם חום, הדגש הוא על הורדה מטה, קביעת עקרון [הטיפול] מצריכה מחשבה מעמיקה.

תסמיני מחלת הערוץ אותם מתאר ג'נג צ'ין-אן בפרק שלמעלה הם אותם תסמינים שמתוארים במשפט 326 בדיון על פגיעת פתוגן ומציגים את המאפיינים הכלליים של מחלת הג'ואה יין:
厥陰之為病,消渴,氣上撞心,心中疼熱,飢而不欲食,食則吐蚘,下之利不止。
מחלת הג'ואה יין, צמא ממוסס, צ'י עולה והולם בלב, כאב וחום במרכז הלב, רעב ללא תשוקה לאכול, אם אוכל אז מקיא תולעים, אם מורידים ישלשל ללא הפסקה.
ג'נג צ'ין-אן מסביר שהצ'י של מערכת ג'ואה יין מתחיל למטה בג'ואה יין של הרגל ומתאחד למעלה עם ג'ואה יין של היד לכן התסמינים מראים שילוב של צ'י הרוח של הכבד וצ'י האש של מעטפת הלב. ג'נג צ'ין-אן מנתח את משמעות התסמינים:
צמא ממוסס - אש שופעת מכלה את הנוזלים. שילוב של הרוח עם האש מביא להתכלות מהירה.
צ'י עולה והולם בלב - תנוע של אש מעטפת הלב שהולמת בלב.
רעב ללא תשוקה לאכול - עץ שופע מרסן את הטחול ולכן למרות הרעב אין תשוקה לאכול.
אם אוכל אז מקיא תולעים - הסימנייה של רוח מכילה בתוכה את הסימנייה של תולעת.

תסמינים אלו נובעים מכך שמערכת ג'ואה יין מורכבת מכבד-עץ ומעטפת לב-אש, כלומר שילוב של עץ ואש או של צ'י רוח וצ'י אש. מי שיצא לו לנפנף מול גחלים לוהטות במנגל יודע שהרוח מלבה את האש ומגבירה את עוצמתה וחומה.

至于纯阳一症,乃客邪从本经之中气所化也。故见热深厥深,上攻而为喉痹,下攻而便脓血,在上则以黄连二冬阿胶鸡子清,在下则以黄连二冬阿胶鸡子黄治之,此润燥救阴之意也。
בנוגע לסינדרום יאנגי בלבד, זה הוא מצב בו הפתוגן האורח מותמר מצ'י האמצע של הערוץ [ג'ואה יין] עצמו. על כן נראה שככל שהחום חמור כך היפוך [לקור וקיפאון בכפות ידיים ורגליים] חמור, ויש תקיפה מעלה שיוצרת חסימה [וכאב] בגרון, ויש תקיפה מטה ולכן יש צואה עם דם ומוגלה. [כאשר תוקף] למעלה נשתמש בחלבון ביצה עם Huang Lian Er Dong E Jiao . [כאשר תוקף] למטה נשתמש בחלמון ביצה עם Huang Lian Er Dong E Jiao. זה הרעיון של לחלוח יובש והצלת יין.
צ'י האמצע של מערכת ג'ואה יין רוח עץ מגיע מהחיבור למערכת שאו יאנג אש השר, לכן צ'י האמצע הוא אש. מכיוון שצ'י האמצע הוא אש, הפתולוגיה שמופיעה היא פתולוגיה של אש וחום ותסמינים של נזקי החום, כגון כאב גרון או גרימת דימום והרקבת הדם והבשר למוגלה. ברפואה הסינית לרב נעשה שימוש בכל הביצה, חלמון וחלבון כך שפעולתה מאוזנת, אך קיים הבדל בין שני המרכיבים וג'נג צ'ין-אן ממליץ לבחור במרכיב הרצוי לפי התסמינים ופעולתו של המרכיב. חלמון של ביצה נחשב מתוק וחמים, הוא עכור ולכן ייני, נכנס לכליות, לב וטחול או ריאות, הוא מזין יין ומלחלח יובש, מטפח כליות ותומך במחמם האמצעי, מטפח דם ומדכא רוח, מלחלח את הריאות ומפסיק שיעול. חלבון הביצה צלול ולכן מעט קריר שמצלל חום מהיבט הצ'י, מטפל בחום חבוי, עיניים אדומות וכאבי גרון. 

若纯阴症者何?原由客邪入厥阴,不从中化而从标化,标为至阴,客邪亦阴,故病见纯阴。法宜回阳,阳回则阴消,而病可瘳矣。
מה בנוגע לסינדרום יין בלבד? הפתוגן האורח שהיה במקור, נכנס לג'ואה יין, אך אינו מותמר מצ'י האמצע אלא דווקא מותמר מהענף. הענף הוא שיא יין ואף הפתוגן הוא יין, על כן נראה [סינדרום של] יין בלבד. עיקרון הטיפול המומלץ הוא השבת היאנג. ברגע שהיאנג שב היין מתמוסס והמחלה מחלימה.
כאשר הקור הפתוגני מותמר מהענף, קץ היין (ג'ואה יין), שהינו היבט ייני, נגרמת השפעה של קור על פתוגן קור ולכן הסינדרום שמתקבל הוא ייני בלבד ולא תערובת של יין-יאנג, קור-חום. עיקרון הטיפול הוא השבה של החום היאנגי אל מקומו ומיסוס הפתוגן הייני השופע.

至若错杂者何?标阴与中同病也,法宜大剂回阳,少加黄连汁同服,寒热互用,是因其错杂,而用药亦错杂也。
מה בנוגע לסינדרום מורכב של קור וחום? הענף הוא יין והוא חולה יחד עם [צ'י] האמצע. עיקרון [הטיפול] המומלץ הוא השבה של יאנג בתוספת מעט מיץ של Huang Lian ללקיחה בו-זמנית [עם הפורמולה שמשיבה יאנג], זה שימוש בקור וחום יחדיו זאת מכיוון שיש מורכבות וערבוב [קור וחום] ולכן גם המרשם מורכב [משילוב של חום וקור].
כאשר צ'י פתוגני שחדר למערכת ג'ואה יין וגרם למחלת ג'ואה יין מושפע גם מהקור של היין שבענף (ג'ואה יין - קץ היין) וגם מהחום של היאנג שבצ'י האמצע (אש השר) מתפתחת פתולוגיה שמורכבת מערבוב בין חום וקור. מכיוון שהחום נוטה לנוע מעלה והקור מטה, על כן נצטרך למשוך את האש לשוב למטה. נשתמש בשילוב של צמחים חמים שמנחים את האש לשוב לנקודת המקור שלה למטה בתוספת של מעט מיץ מר וקר שמוריד את החום מטה, בדומה לחילוץ סוס ועגלה מבוץ, הצמחים החמים מושכים במושכות של הסוס והצמח הקר דוחף את העגלה מאחור.

הרעיון שנקרא ג'ואה יין מתאר מצב בו היין מרוכז עד כדי כך שנגרם מפנה בו היין מגיע לסיומו והיאנג החדש נוצר. אותו יאנג חדש שנוצר הוא היאנג המועט הצעיר של מערכת שאו יאנג, אותו יאנג שיוצר את אש השר. החיבור בין מערכת ג'ואה יין ומערכת שאו יאנג הוא חיבור של השפעה הדדית. כאשר משכללים את כל המידע הזה, קל להבין מדוע כאשר מתפתחת מחלת ג'ואה יין, היא לרב מציגה ערבוב של תסמיני קור עם תסמינים חום ומאבק בין יין ויאנג. ג'נג צ'ין-אן חילק את הפרק של מחלת ג'ואה יין לפי הבנתו לארבע סוגי מופעים, סינדרום ערוץ ג'ואה יין (ערוץ הוא שם כללי לצ'י המערכת ולא לערוץ הדיקור), סינדרום יאנגי, סינדרום ייני וסינדרום משולב של חום וקור. לתפיסתו, Wu Mei Wan היא פורמולה כללי למחלת ג'ואה יין ואילו Dang Gui Si Ni Tang היא פורמולה עיקרית למחלה זו כשאר כל אחת מהפורמולות מטפלת בבעיה שונה במחלה זו. הפורמולה Wu Mei Wan שימשה לאורך השנים לטיפול בשילוב של קור עם חום, מילוי חוסר עם תקיפת עודף בו-זמנית, תמיכה בצ'י הנכון והרגעת תולעי מעיים. כיום משמשת פורמולה זו בעיקר לטיפול בתולעים צינור כיס המרה או במגוון בעיות שלשולים במחלות מעיים וקיבה. Dang Gui Si Ni Tang מטפלת בסינדרום חוסר דם וחדירה של קור ולכן נעשה בעיקר שימוש בצמחים מתוקים, מרים חריפים וחמימים לשם טיפוח הדם, חימום ופיזור הקור. קיים הבדל בשימוש בין חלבון הביצה וחלמון הביצה כאשר מטפלים בקור וחום למעלה ולמטה ויש לשים להבדל ביניהם. 

                                                                                                                                                            
הערות
הדרקון שבמים - טריגרמת המים ברפואה הסינית - מאת ג'נג צ'ין-אן
שאנג חאן לון והתמרת צ'י של ששת הערוצים - שורש, ענף וצ'י האמצע
לרכישת הספר שאנג חאן לון - ניתוח משפטי המקור, התרגום השלם לעברית של הכתב הקלאסי, היכנסו לכאן.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה