יום שישי, 21 ביוני 2013

הטיפול בבצקות וקשיי שתן ברפואה סינית והקשר לאל הצפון השולט על המים

בספרו של גַ'אנג ג'וֹנג-גִ'ינג, דיון על פגיעת פתוגן, מתאר המחבר שלוש פורמולות אשר שמותיהן מבוססים על שמות שלושה מתוך ארבעת האלים שבשושנת הרוחות. אל המזרח, הדרקון הירוק (Qing Long), אל המערב, הטיגריס הלבן (Bai Hu) ואל הצפון, הצב השחור (Xuan Wu). למרות שאין פורמולה בשם Xuan Wu אבל הפורמולה Zhen Wu Tang (מרתח הלוחם האמיתי) הוא ווריאציה על שמו של הצב השחור אשר מכונה הלוחם האמיתי. רפרוף בספרי הפרשנות על פורמולות מדיון של פגיעת פתוגן, הוביל אותי לפרשנות מעניינת של ווּ צ'יֶאן בספר מראת הזהב על מסורת הרפואה, על מהות הרכב הפורמולה Zhen Wu Tang והקשר שלה לאל הצפון. הדיון בפורמולה זו מופיע בשני חלקים שונים של הספר, הראשון מתמקד בתוכנו של דיון על פגיעת פתוגן והשני מתמקד בדיון על פורמולות מפורסמות.

פורמולת צמחי המרפא, מרתח הלוחם האמיתי, מטפלת בהצטברות של מים בגוף הגורמת לבצקות (ממרכז הגוף אל הרגליים), קשיי שתן וכאבי בטן שהינם תוצאה של חוסר ביאנג הכליות.

מתוך הפרק העוסק בדיון על פגיעת פתוגן
"Xiao Qing Long Tang מטפל בחיצון שלא מוגר ויש צ׳י מים (בתוך הגוף), גם במרכז וגם בחוץ יש חולי של קור עודף. Zhen Wu Tang מטפל בחיצון שכבר מוגר ויש צ׳י מים (בתוך הגוף), גם במרכז וגם בחוץ יש חולי של קור מחוסר.

Zhen Wu הוא האל המנהל את המים שבצפון. מעניקים למרתח את שמו כהשאלה למטרתו בהרגעת המים. הטחול הוא המרסן את כל המים בגוף כולו. הכליות הן האחראיות על המים, הן הבריח של הקיבה, מים מתאספים וכדומה. במידה ואין יאנג בכליות אזי למרות שציר הטחול נע, בריח שער הכליות אינו נפתח, המים מתאווים לנוע ואין אחראי על ריסונן ולכן גולשים ונעים בחוסר שליטה ומופיע הסינדרום הזה (המתואר למעלה).

נשתמש בחריפות והחום של Fu Zi להעצים את היאנג המקורי ש הכליות ואז יהיה אחראי על המים. (נשתמש) במרירות והיובש של Bai Zhu לבנות את האדמה במרכז ואז יהיה מרסן למים. (נשתמש) בחריפות והפיזור של Sheng Jiang לסייע ל-Fu Zi במילוי היאנג, הכוונה היא שבתוך השליטה על המים נראה פיזור מים. (נשתמש) בתפלות והחלחול של Fu Ling לסייע ל Bai Zhu לבסס את האדמה, זה ההיגיון של הטבה עם המים שבתוך ריסון המים.
ואילו הגאונות נמצאת בחמיצות וכינוס של Shao Yao, כאשר הוא מתווסף אל בין צמחים מרסני מים ושולטים במים, מצד אחד ינקז את המים בכך שיגרום לבן לשדוד אימו לכדי חוסר ובכך וימנע החולי כתוצאה מתנועה חסרת שליטה. מצד שני הוא יכנס יאנג ויביא לכך שישוב אל שורשו ביין ואף תימנע הדאגה שיחרוג ויעוף.
אם יש שלשול נחסיר מכמות Shao Yao מכיוון שהיאנג אינו מתפזר החוצה. נוסיף Gan Jiang מכיוון שהוא מחמם את המרכז ומנצח את הקור. כאשר מים וקור פוגעים בריאות אז מופיע שיעול, נוסיף Xi Xin ו-Gan Jiang לפזר את המים והקור. נוסיף Wu Wei Zi לאיסוף צ'י הריאות. אם השתן יוצא חלק אז נוציא את Fu Ling מכיוון שלמרות שיש קור, המים אינם יכולים לעצור. אם יש הקאות נוציא את Fu Zi ונכפיל את Sheng Jiang מכיוון שהמחלה איננה במחמם התחתון, המים נעצרו בקיבה ועל כן אין צורך לחמם את הכליות על מנת להניע את המים, יש רק לחמם את הקיבה על מנת לפזר מים, לסייע עם Sheng Jiang בתפקיד הפסקת הקאה."
למרות שבמבט ראשון הסממנים המופיעים עשויים לבלבל אותנו כך שנחשוב שבמקרה הנדון מדובר בקור עודף בחיצון והצטברות של נוזלים וקור בפנים, אשר מטופלים בעזרת מרתח קטן של הדרקון הירוק (Xiao Qing Long Tang), כאשר מתבצע אבחון נכון אפשר לראות שהסממנים מצביעים על קור מחוסר בחיצון וקור מחוסר עם הצטברות נוזלים בפנים. אבחון לא נכון או חלקי יביא לשימוש בפורמולה שאינה מתאימה ולנזק. שם הפורמולה Zhen Wu Tang נועד להדגיש שמדובר בפורמולה אשר מטפלת במים וקור. אל הצפון האחראי על עונת החורף, צ'י הקור ופאזת המים אחראי על ניהול המים. למרות שנאמר שהכליות היא איבר המים והן אילו שמנהלות את המים בגוף, ניהול המים מצריך גם רסן אשר נמצא באחריות הטחול. על פי יחסי הריסון שבין חמש הפאזות אפשר לראות שטחול-אדמה יכול לרסן את כליות-מים. גם מבחינת תפקוד איבר הטחול, אנו יודעים שהטחול אחראי על שינוע והתמרה של נוזלים בגוף וחשוב ביותר לניהול משק המים בגוף.

הכליות מתוארות בקאנון הפנימי של הקיסר הצהוב, בחלק של השאלה הפשוטה בפרק 61 דיון על נקודות מים וחום, כבריח של הקיבה. צִ'י בּוֹ מסביר לקיסר הצהוב "הכליות הן הבריח של הקיבה. כאשר הבריח סגור ו(תנועתו) אינה חלקה על כן מים מתאספים וכדומה (ומתפתחים סממנים נוספים כאלו, נ.א). למעלה ולמטה גולשים אל העור".  ווַאנג בִּינג מסביר משפט בכך שצ'י הכליות משפיע על שני פתחי ההפרשה התחתונים וכאשר הוא אינו מתפקד כראוי, הפרשת הפסולת נפגעת והנוזלים נשארים בגוף. מכיוון שהנוזלים נשארים בגוף, הקיבה מתמלאת ואינה יכולה להתרוקן ולכן נאמר שהכליות הן הבריח של הקיבה ומאפשרות את ההתרוקנות מהמים. כאשר יאנג הכליות נפגע, הכליות אינן מסוגלות להתמיר את הנוזלים המגיעים אל השלפוחית ולכן הבריח נסגר. למרות שהטחול עדיין מתפקד, הוא מוצף במים עודפים ונוצרת בצקת. על מנת שניתן יהיה להסדיר את משק המים בגוף יש לשקם את יאנג הכליות ואת תפקוד הטחול, כך יהיה למים שליט ומרסן. Fu Zi ישקם את יאנג הכליות וישיב את השליטה על המים. Sheng Jiang יסייע בכך שבתוך השליטה על המים יהיה גם פיזור שלהם. Bai Zhu ישקם את תפקוד הטחול ויאפשר לרסן את המים הסוררים שגלשו אל העור. Fu Ling יסייע לשקם את תפקוד הטחול ולהבריא אותו ובו זמנית יטיב עם הפרשת המים על ידי חלחולם מהעור אל עבר שלפוחית השתן לשם הפרשתם.

אבל הגאונות האמיתי בתוך כל המרשם הזה היא הכנסה של הצמח Shao Yao בעל הטעם החמוץ ואיכות מכנסת פנימה. פרשנים רבים דנים במהות של צמח זה במרשם ולדעתי ווּ צ'יֶאן מספק כאן את ההסבר המוצלח מכל. כאשר צמח זה מתווסף לצמחים שנועדו לאפשר לכליות-מים לשלוט על המים ולטחול-אדמה לרסן את המים, הוא מסייע בשני אופנים. האופן הראשון הוא השפעה על תפקוד כבד-עץ, אשר הקור בכליות-מים, הביא לכך שתנועתו תדוכא ותיווצר רוח. הוספת הצמח החמוץ משפיעה מצד אחד על פי איכות התנועה הנוצרת עקב טעמו ומצד שני על פי יחסי חמש הפאזות. מבחינת איכות התנועה הקשורה בטעם, בקאנון הפנימי נאמר שהטעם החריף ממלא את הכבד והטעם החמוץ מנקז אותו. מכיוון שאופיו של הכבד הוא פיזור, הפצה והפרשה, כאשר אנו רוצים לסייע לו בפיזור אנו נשתמש בטעם החריף המעודד פיזור וכאשר אנו רוצים לנקז את פיזור היתר נבחר להשתמש בטעם החמוץ, שמכנס את הפיזור ומגביל אותו. מבחינת יחסי חמש הפאזות, נאמר שכאשר פאזת הבן נחלשת היא לוקחת מפאזת האם ומביאה להיחלשותה גם כן. על ידי ניקוז צ'י העץ אנו מביאים לניקוז של צ'י המים (מים-אם, עץ-בן). האופן השני בו משפיע צמח זה תלוי גם הוא בטעם החמוץ והמכנס המאפשר לכנס את היאנג שבורח על מנת לחברו שוב אל שורשו ב-יין.

תוספת בפרק על פורמולות מפורסמות
בכרך נוסף במראת הזהב של מסורת הרפואה, שעוסק בהוספה והסרה של פורמולות מפורסמות, מופיעה פרשנות זהה לזו שמופיעה למעלה, אך הקטע המודגש למעלה הוחלף בקטע הבא:
"ואילו הגאונות נמצאת בחמיצות ואיסוף של Shao Yao, זאת כוונתו העמוקה של ג'וֹנג גִ'ינג. מכיוון ששורש היאנג של גוף האדם נמצא ב-יין, במידה ונמלא את היאנג עם (צמחים) חריפים חמים בלבד ללא סיוע קל של (צמחים) חמוצים ואוספים, אני חושש שהיאנג האמיתי יעוף ויחרוג. השימוש ב-Shao Yao אוסף בדחיפות את צ'י היאנגי לשוב אל שורשו שב-יין. מכאן אנו יכולים להסיק ולדעת כי נטילה שגויה של הדרקון הירוק (Xiao Qing Long) הביאה להפצת זיעה ואיבוד יאנג, על כן בתוך הצמחים הממלאים יאנג חובה שיהיה Shao Yao."
קטע זה מרחיב את מה שנאמר על היות יין ויאנג שורש האחד של השני. למרות שהסינדרום המדובר הינו ביטוי של חוסר יאנג, ולמרות שהטיפול ההגיוני הוא מילוי של יאנג וחימומו, אסור לנו לשכוח את עקרונות הבסיס של יחסי יין ויאנג. על מנת שיין ויאנג יוכלו לתפקד כראוי הם אמורים להיות שורש האחד של השני. כלומר, יאנג לא יכול להתקיים בלי יין ו-יין לא יכול להתקיים בלי יאנג. חיזוק של היאנג בלבד עשוי להזיק מכיוון שלמרות שחימום וחיזוק היאנג ישקם אותו, אך בו זמנית הוא גם יזיק ליין. לכן עלינו לסייע גם ליין ולאחד את היאנג עם השורש שלו. החריפות והחום של הצמחים המחזקים את היאנג יביא לפיזור יתר שלו ולכן עלינו לאסוף ולכנס את היאנג ולהשיבו אל היין.

כאן אנו שבים לדון בפתיח של הפרשנות, ההבדל בין הדרקון הירוק והצב השחור, או יותר נכון, ההבדל בין שתי הפורמולות ומתי נכון להשתמש בהם. ווּ צ'יֶאן רומז לנו שבמידה ונבצע אבחון שגוי וניתן את מרשם הדרקון הירוק תיגרם פגיעה ביאנג ובריחה שלו מהגוף יחד עם הזיעה.

למי שרוצה להמשיך לחקור וללמוד על כתבים עתיקים ופרשנויות על פורמולות קלאסיות, מוזמן להצטרף לכיתה שנפתחה במרכז ההדרכה של סינית בקהילה שבחיפה. בכיתה נתרגם, נקרא ונדון בכתבים השונים ברפואה הסינית בהנחייתי. מוזמנים ליצור קשר בעמוד קורסים והרצאות.
                                                                                                                                             
הערות
תרגום מסינית לעברית - ניצן אורן

וו צ'יאן - 吴谦 - WuQian
  1. גַ'אנג ג'וֹנג-גִ'ינג 张仲景 Zhang Zhong Jing.
  2. דיון על פגיעת פתוגן 伤寒论 Shang Han Lun
  3. ווּ צ'יֶאן - 吴谦 Wu Qian. רופא קיסרי שחי בין השנים 1689-1748. בהוראת הקיסר צ'יאן לונג איגד ספרות רפואית רבה לכדי הספר מראת הזהב של מסורת הרפואה. מעבר לאיגוד החומר, הוסיף גם פרשנות על תוכנם של הכתבים.
  4. מראת הזהב של מסורת הרפואה (או רפואת האבות) 医宗金鉴 Yi Zong Jin Jian. תשעים מגילות המרכזות ספרות רפואית חשובה עד לתקופתו של קיסר שושלת צ'ינג, צ'יֶאן לוֹנג. באותה תקופה הפכה ספרות הרפואה הסינית לענפה ביותר אך חסרת סדר וארגון. כתבים רבים היו כתובים בשפה מעורפלת וחסרת פשר או עמוסים בטעויות שנבעו מהעברה של ידע מדור לדור וטעויות העתקה של הכתבים. הקיסר דרש לאגד את החומר הרפואי החשוב והמוכח כיעיל מבחינה קלינית על מנת לתקן את דרכי הידע הרפואי ולאחדו בכל הקיסרות ולהיפטר מכל מני אמונות טפלות ושיטות טיפול לא יעילות אחרות. הרופאים צוו להשוות בין העתקים שונים של הכתבים ולמצוא היכן נפלו טעויות ולתקנן. מכיוון שהיתה להם גישה חופשית לספריית הקיסר העצומה ולמימון קייסרי יכלו לבצע עבודה איכותית ביותר. הספר משקף את השפעת הרפואה הסינית מאזור דרום סין בעיקר. בין היתר מכיל פרשנויות לדיון על פגיעת פתוגן ונקודות חיוניות מארון הזהב. ספר זה היה מהראשונים שחילקו כל מחלה למספר סינדרומים, מעל 200 שנה לפני עליית הקומוניזם בסין.
  5. מרתח הלוחם האמיתי 真武汤 Zhen Wu Tang מופיע בשני פרקים בדיון על פגיעת פתוגן בחיצון, ראשית בפרק של תאי יאנג ולאחר מכן גם בפרק על שאו יין. בכך הוא משקף את הקשר ההדוק בין מערכת תאי יאנג קור מים ומערכת שאו יין אש הקיסר כמו גם הקשר בין שני איברים המים, שלפוחית השתן והכליות. בשני המקרים מדובר בנזק ליאנג הכליות אשר מביא להיווצרות קור מחוסר יאנג והצפה של מים עקב כשל הכליות ושלפוחית השתן בהתמרת הנוזלים.
  6. דיון על פגיעת פתוגן 伤寒论 Shang Han Lun.
  7. עוד על מראת הזהב מאת מרתה הנסון

יום שישי, 14 ביוני 2013

צ'י גונג - לעמוד כמו עמוד, כאוס ראשיתי ועגלגלות חלקה

ברשומה על ווּ-גִ'י הסברתי על משמעות תרגול עמידת העמוד בתנוחה המוכרת כוו-ג'י והיווצרות התנועה הראשונית מתוך חוסר התנועה שבעמידה. למרות שבטאי ג'י צ'ואן נוהגים לכנות את המעבר מחוסר התנועה אל תחילתה של תנועה בשם "שני הכלים" (ליאנג אי - יין ויאנג), בחלק מאמנויות הלחימה הפנימיות ובתרגולות המיומנות הפנימית מתואר מעבר זה כהיווצרות הצ'י המקורי שנמצא בתוהו ובוהו אך טרם הופרד ליין ויאנג ולכן מכונה בשם חון יואן.

עמידת חון-יואן - כאוס ראשיתי ועגלגלות חלקה ומאוזנת
לאחר ציפת הזרועות מעלה מעמידת וו-ג'י נהוג לשנות את תנוחת הגוף לעמידה חדשה המכונה חון-יואן. שם זה הופיע לאורך ההיסטוריה בווריאציות כתיבה שונות (ככל הנראה עקב צליל דומה) כאשר משמעות האחת כאוס ראשיתי (混元hùnyuán) ואילו השנייה עגלגלות חלקה (浑圆húnyuán) במשמעות עגלגלות מושלמת חסרת גבשושיות. למרות השוני בין המשמעויות השונות שני השמות מתארים היטב את מהות התרגול בעמידה זו.

כאוס ראשיתי - שם זה מתאר את איכות הצ'י במעבר מהעדר מוחלט של תנועה וקיום המתורגלים בעמידת וו-ג'י אל תוהו ובוהו ראשיתי של צ'י מקורי אשר טרם הופרד ליין-יאנג, ימין-שמאל ועודף-חוסר. במהלך עמידה זו יש תחושה של התמלאות של הגוף כמו בלון שהוזרם אליו אויר או צינור כבאים המתמלא במים (תחושה סוביקטיבית שלי). אבל לצ'י הזה אין כיוון מוגדר, הוא כולל בתוכו התפשטות לכל הכיוונים אך גם התכנסות פנימה, עליה וירידה, פתיחה וסגירה ומעין תחושה של הוויה, להיות ללא מטרה מוגדרת בכיוון מוגדר ומצד שני קיום כל הכיוונים בו זמנית. כל עוד משקל הגוף נמצא באמצע ואינו מועבר לאחת מהרגליים, עדיין אין היווצרות של הניגודים המתוארים כיין-יאנג.

עגלגלות חלקה ומאוזנת – שם זה בא לתאר גם כן את העדר כיוון מוגדר של הכוונה והופעת זוויות חדות בתנועה. כאשר הכוונה שלנו כללית מאד ומכוונת לכלל הכיוונים ולאף אחד מהם בו זמנית אין כיוון אחד מועדף על אחר ולכן אפשר לדמות זאת לכדור שעגלגלותו חלקה לגמרי וחסרת גבשושיות ושהוא מלא באוויר בו הלחץ על הדפנות שווה בכל הכיוונים. גם מבחינת מבנה הגוף אפשר לראות איזון מנח המפרקים. מיקום כל גפה נקבע בסביבת אמצע טווח התנועה של אותו מפרק כך שיש פוטנציאל תנועה שווה לכל אחת מכיווני התנועה האפשריים באותו מפרק. מצב זה מאפשר יצירת צמדי כוחות מנוגדים במרב הכיוונים האפשריים ועל כן נקראת עמידה זו עגלגלות מאוזנת. עמידה זו בשונה מעמידות המשמשות ללחימה אינה בעלת תכלית ספציפית ומכיוון שניתן לנוע לכל כיוון אפשרי הכוונה המושגת הינה כללית מאד ומאפשרת הכנסת מגוון כוונות בתוך אותה עמידה. כמו כן זאת העמידה הטובה ביותר לפיתוח אחדות ומלאות של כל הגוף ומפרקיו בדומה לכדור קפיצי מלא באוויר ללא התכוונות לכיוון כלשהו.


הסינים לא נוהגים להסביר שעמידה זו מביאה את כל המפרקים למנח בו הם נמצאים בדיוק באמצע טווח התנועה. למעשה הם פשוט מעבירים לתלמיד את מה שלמדו מדור לדור. רק לאחר מספר שנים בהן תרגלתי עמידה זו למשך 20-40 דקות על בסיס יומי שמתי לב לחוקיות זו והתחלתי לחקור אותה יותר לעומק ולהשוות בין התנוחות השונות. קל מאד להגיע למנח הנכון של הגוף כאשר מכירים את טווחי התנועה של כל מפרק. כל מה שצריך לעשות זה לבדוק את טווח התנועה המלא של המפרק בפתחיה-סגירה או סיבוב ולבחור בנקודת אמצע התנועה.

פילוסופיה בתנועה - ווּ-גִ'י - מכְּלוּמִיּוּת קיצונית ועד הֶעְדֵּר קיצוניות

יום שלישי, 4 ביוני 2013

הטיפול בסחרחורות ולחץ דם גבוה וההיגיון שמאחורי הרכב הפורמולה להרגעת הרוח בכבד

מעטים המקרים, כאשר אנו לומדים וחוקרים פורמולת צמחי מרפא, בהם אנו יודעים מדוע באמת בחר הרופא שכתב את הפורמולה דווקא בצמחים אלו. רב הספרים המכילים פורמולות מתארים לנו מקרה על סמך סימפטומים ומצרפים פורמולת צמחים מתאימה למקרה זה. ספרים מעטים מציינים בנוסף גם את הפתוגנזה שגרמה למחלה ובודדים טורחים להסביר גם את משמעות הרכב הצמחים והשילובים השונים. למעשה, רב הספרים המודרנים המנתחים את הרכבי הפורמולות ותפקודי הצמחים מבססים את טיעוניהם על פרשנויות של רופאים שונים ולא של הרופא שחיבר את הפורמולה. הסיבה לכך היא שרב הרופאים פשוט לא טרחו להסביר מדוע שילבו את הצמחים לכדי פורמולה. כתוצאה מכך אפשר לראות שפרשנים שונים הבינו את הרכב הפורמולה באופן שונה והסיקו מסקנות שונות בנוגע לתפקודי הצמחים בפורמולה או לתפקוד הפורמולה כולה. לראיה אפשר לקחת את האסכולות הרבות שהתפתחו בעקבות הפרשנויות השונות לדיון על פגיעת פתוגן, שם כל פרשן הסביר את תפקוד הפורמולה באופן אחר מכיוון שהמחבר של הספר לא הסביר את בחירותיו. במקרים מעטים ביותר אפשר למצוא כתבים בהם הרופא שניתח את המחלה וסממניה וקבע אסטרטגית טיפול ומרשם צמחים, טרח גם להסביר את בחירתו בצמחים, כאלו הם ספריו של גַ'אנג שִֹי-צ'וּן.

בספרו מאמרים על רפואה עם הערכה לסין וכבוד למערב, מפרט גַ'אנג שִֹי-צ'וּן על פורמולות שונות לטיפול במגוון מחלות. אחת הפורמולות, Zhen Gan Xi Feng Tang, נועדה לטפל בסחרחורות, כאבי ראש, צפצופי אוזניים, לחץ דם גבוה, סטייה של זווית העין או הפה ואף איבוד הכרה ואירוע מוחי. בראיה סינית מדובר על תופעות הנגרמות עקב רוח פנימית העולה מעלה אל הראש. מה שמיוחד אצל גַ'אנג שִֹי-צ'וּן הוא ההסבר המפורט והברור מדוע בחר בשילוב הצמחים הספציפי המרכיב פורמולה זו על סמך התיאוריה של הרפואה הסינית והפתולוגיה הספציפית שגרמה להופעת הסימפטומים המצוינים למעלה.

הטיפול ברוח ממקור פנימי

"נֶאֱמַר שרוח המכונה "התקפה פנימית" הינה רוח הנוצרת מבפנים ואינה רוח המגיעה מבחוץ. בקאנון הפנימי נאמר לרב סימני רוח כגון רעידות וסחרחורות קשורים בכבד. הכבד הוא איבר העץ, מבחינת טריגרמה הינו שֹוּן שבמקור אחראית על רוח. כמו כן בתוכו משתכנת אש השר, אלו עובדות מוכחות, כאשר עץ ואש לוהטים ושופעים, גם כן יש בהם רוח. זה נובע מכך שכבד עץ מאבד שלווה והרוח מתחילה מן הכבד. נוסיף לכך שצ'י הריאות אינו יורד, צ׳י הכליות אינו קולט, כמו כן צ׳י (ערוץ) צ׳ונג וצ׳י הקיבה מורדים מעלה, ואז התמרת הצ׳י של איברי הדזאנג פו עולה מעלה יתר על המידה ומכיוון שכך יש חריגה יתר על המידה בעליה וחדירה של הדם אל המח דבר המביא להלעטה ופקיקה של כלי הדם של המח ומערב אף את העצבים. במקרים חמורים גורם לכך שהעצבים מאבדים יכולתם לנהל ונגרם עילפון איבוד הכרה. ברפואה המערבית זה מכונה סינדרום אנצפלמציה, וזה מבוסס על חקירה אנטומית."

הקשר של הרוח לכבד והגורמים להופעתה
ברפואה הסינית יש שימוש כפול במושג "התקפת רוח". השימוש הראשון מדבר  על פלישת רוח חיצונית אל החיצון וגרימת סממני התקררות. במקרה השני מדובר בביטוי של רוח פנימית הגורמת לאירוע מוחי. גַ'אנג שִֹי-צ'וּן מדגיש שהתקפת רוח פנימית אינה חדירה של פתוגן צ'י רוח חיצון הפולש אל תוך הגוף אלא רוח שמקורה פנימי. בקאנון הפנימי של הקיסר הצהוב מתוארת פתוגנזה המתארת את הקשר בין סממנים של רוח פנימית, כגון רעידות וסחרחורות, אל הכבד. הקשר של הרוח לכבד נובע מכמה סיבות, הראשונה היא השיוך של הכבד אל טריגרמת שון המתארת את הרוח על פי ספר התמורות. סיבה נוספת היא שבתוך הכבד שוכנת אש השר וכאשר מחברים בין איבר עץ ואיכות אש הם מבעירים ומלהיטים האחד את השני ונוצרת רוח. כאשר האש בוערת בעץ הכבד מאבד את ההרמוניה שלו ונוצרת תנועה המשולה לרוח פנימית. אפשר לראות שגַ'אנג שִֹי-צ'וּן מקפיד לציין את הפאזה המתאימה לכל איבר כבר בשמו, למשל כבד-עץ וריאות-מתכת. על פי התנועה המעגלית, צ'י הכבד אמור לנוע מעלה וצ'י הריאות אמור לנוע מטה. כאשר צ'י הריאות אינו יורד וצ'י הכליות אינו אוצר ומכנס נפגע האיזון של התנועה המעגלית בגוף. כאשר האיזון בין התנועה מטה והתנועה מעלה מופר עקב חולשה של התנועה מטה, נעלמת ההגבלה על התנועה מעלה ולכן עוצמתה גדלה. כל זה מתייחס לתנועה במעגל החיצון, אבל כאשר גם התנועה בציר המרכזי אינה מאוזנת וכאשר צ'י הקיבה אינו יורד ומוריד מחמירה התנועה מעלה והתנועה המעגלית כבר אינה עגולה. גם על פי חמש הפאזות אנו יודעים שריאות-מתכת אמורות לרסן את כבד-עץ וכאשר הריאות אינן יכולות לרסן את הכבד הוא עשוי לחרוג מתפקידו. כתוצאה מעליה מוגזמת מעלה של הצ'י נגרמת גם עליה של דם רב יחד עם הצ'י והחדירה אל המח גדולה מדי. עורקי המח מתמלאים בכמות גדולה של דם שבסופו של דבר מביאה לפריצה שלהם ולחץ על רקמות המח ומערכת העצבים. מכיוון שגַ'אנג שִֹי-צ'וּן היה בין החלוצים של השילוב בין רפואה סינית ומודרנית אפשר לראות כאן שהוא מנסה ליצור הקבלה בין רעיונות מסורתיים מהרפואה הסינית ובין רעיונות חדשים שזלגו אל סין מהרפואה המודרנית המערבית.
"Zhen Gan Xi Feng Tang
במרשם זה משתמשים בכמות גדולה של Niu Xi להנחות את הדם לנוע מטה, זה הצמח העיקרי המטפל בענף. ואז על סמך חקירה לעומק של שורש ומקור המחלה, נשתמש ב Long Gu, Mu Li, Gui Ban, Shao Yao להרגיע את הכבד ולכלות את הרוח. Dai Zhe Shi יוריד את הקיבה, יוריד את (ערוץ) חודר. Xuan Shen ו-Tian Dong יצלילו את צ'י הריאות, כאשר הצ'י שבריאות צלול ומטוהר ונע מטה הוא יכול להרגיע ולרסן את כבד עץ בעצמו."

מרתח הרגעת הכבד והפסקת הרוח Zhen Gan Xi Feng Tang
למרות שהטיפול בשורש המחלה חשוב ביותר, אסור לנו להתעלם מהענף במיוחד במקרים קריטיים כגון הרוח הפנימית המתוארת כאן ולכן גַ'אנג שִֹי-צ'וּן מדגיש ראשית שחשוב להשתמש בצמח Niu Xi על מנת להנחות את הדם הרב שעלה מעלה בחזרה למטה. צמח זה ייחודי באיכותו בכך שאינו רק מניע דם ומנחה אותו לנוע מטה אלא דם תומך במקביל גם בשורש המחלה, הכבד והכליות. אבל הדם אינו עולה לבדו מעלה, למעשה הוא עולה עקב תנועה חסרת מעצורים של יאנג הכבד חסר העוגן. מכיוון שהיאנג מאבד את העוגן וצף בעוצמה מעלה עלינו לשלב מרכיבים כבדים הלוחצים מטה על הצ'י היאנגי ומנחיתים אותו חזרה מטה ובכך בעצם מסייעים בהפסקת הרוח. הוספה של צמחים המשיבים את הצלילות הקרירה והירידה מטה של תנועת ריאות מתכת מאפשרת לסובב את הגלגל בהיקפו ולאזן את התנועה הנגדית לעליית צ'י הכבד. כך צ'י הריאות והמתכת חזק מספיק לרסן את צ'י הכבד והעץ. מכיוון שלא מספיק להסדיר את התנועה המעגלית שבהיקף המעגל ועלינו גם להסדיר את תנועת הצ'י שבמרכז, על כן יש להתייחס גם למרידה של הקיבה בעזרת צמח המוריד עליה זו.

"בנוגע לכך שהדופק בשתי עמדות Chi ריק יש לקשר זאת לכך שהיין האמיתי של איבר הכליות ניזוק וריק ואינו יכול לשמר הקשר ההדדי עם היאנג האמיתי. היאנג האמיתי מתנתק ואץ מעלה ואיתו נושא צ'י ודם השועטים מעלה אל אזור המח, על כן הוספתי גם Shu Di, Shan Yu Rou לשם מילוי הכליות וכינוס הכליות."
שורש המחלה
אחד הסממנים המסייעים לנו לזהות ששורש המחלה הוא חוסר של יין הכליות הוא הדופק. למרות שהדופק במחלה זו מתואר כארוך ומייתרי המצביעים על היאנג הרב והדם השועטים מעלה, מעשית בעמדות של הכליות אפשר לחוש בהעדר של הדופק. שילוב זה של הדפקים מבהיר שמדובר בחולשה של יין הכליות המביאה להעדר ריסון ואחיזה של היאנג בכבד ועלייתו מעלה ואיתו הצ'י והדם. על מנת לטפל בכך הוא מוסיף צמחים המזינים ומכנסים את יין הכליות.

"בעבר כאשר הרכבתי את המרשם הפסקתי במקור במספר צמחים אלו בלבד. לאחר מכן מכיוון שכאשר השתמשתי במרשם זה יעילותו הייתה רבה מאד ומדי פעם היו מקרים בהם בלקיחה ראשונה של התרופה התחלפה התחושה (של המטופל) לכך שיש התקפה מעלה של הצ'י והדם והמחלה החמירה. אז הוספתי את Sheng Mai Ya, Yin Chen, Chuan Lian Zi ומאז אין נזק זה. הסיבה לכך התוצאה שהכבד משול לפקיד הגנרל ואופיו הטבעי נוקשה. במידה ומשתמשים רק בצמחים מרסנים חזקים אולי יביא הדבר לגירוי כח ההתנגדות שלו. Yin Chen הוא החלק העדין של Qing Hao (זה לא נכון,נ.א), מקבל את היצירה וההפצה של צ'י השאו יאנג שבתחילת האביב, בעל משיכה הדדית לצ'י כבד עץ הדומה לו באיכותו, מנקז את החום בכבד ובו-בזמן פורש את הדיכוי של הכבד, מעשית יכול להחליק את אופיו האמיתי של כבד עץ."

הטיפול בגנרל הסורר
אז מדוע למרות שכל הצמחים שנבחרו מתאימים לאבחון ולאסטרטגית הטיפול, עדיין הופיעו מקרים בהם הייתה דווקא החמרה? התשובה לכך נעוצה עומק ההבנה שלנו את הפיזיולוגיה של הגוף על פי הרפואה הסינית. הסיבה לכך שבמקום שתופיע הקלה הופיעה דווקא החמרה היא אופיו של הכבד כגנרל. לא בכדי הוקבל הכבד לגנרל הצבא, אופיו נוקשה, יאנגי, התקפי ולוחמני וכאשר אנו דוחקים אותו לפינה הוא מתנגד על ידי הפעלת כח. עקב השימוש במרכיבים כבדים שדוחקים את יאנג הכבד בכח למקומו נוצרת בכבד התנגדות לתנועה המנוגדת לאופיו. הכבד אוהב להיפרש כמו העץ בחופשיות וגמישות אך היום הוא חרג ולכן דוכא בכח ועל כך הוא מגיב במאבק עיקש. אי אפשר לדחוק את הגנרל אל הפינה ולצפות שלא יגיב, רצוי להשאיר לו פתח יציאה או לפייס אותו בדרך כלשהי וכן לאפשר לו להתפרש מעט. כיצד נבחר בצמחים שמצד אחד ישחררו את הכבד וישיבו לו את אופיו בהרמוניה אבל לא יחמירו את חריגתו? כאן מסביר גַ'אנג שִֹי-צ'וּן כיצד אופיים של הצמחים מושפעים מהטבע ועונות השנה, דבר שלצערי נעלם מתיאורי ספרי הרפואה המודרנים המסתפקים רק בתיאור לקוני יבש לפעולת הצמחים. למרות שהקישור שעשה בין Yin Chen ל-Qing Hao כאילו היו אותו הצמח אינו נכון, תיאור אופיו נשאר נאמן למקור. לטענתו, החלק שבשימוש, גדל בתקופת האביב בה היאנג מתחיל לגדול (יאנג צעיר) ולעלות ולכן הוא מקבל איכות של יאנג צעיר המפיץ קלות. מכיוון שאיכות זו דומה לאיכות של צ'י הכבד, על כן מעבר לאיכותו מנקזת החום הוא יכול לסייע לפרוש את תנועת הכבד המדוכאת על ידי הצמחים הכבדים ולהחליק את תנועתה לכיוון הנכון.
"Mai Ya הוא ניצן הדגן, כאשר משתמשים באחד טרי הוא גם כן יעיל בהחלקת האופי של כבד עץ ומביא לכך שאינו מדוכא ומוגבל. Chuan Lian Zi יעיל בהנחיית צ'י הכבד להגיע למטה, כמו כן יכול לגדוע את כח ההתנגדות שלו. כאשר יש את שלושת הצמחים במרשם זה, ולאחר מכן משתמשים בו אין עוד מה לחשוש. במקרים של חום עז בתוך הלב, כנראה שהייתה הידבקות מבחוץ, צ'י חבוי הותמר לחום ולכן נוסיף Shi Gao. אם יש ליחה, קיים חשש שהליחה תחסום את העליה והירידה של התמרת הצ'י ולכן נוסיף Dan Nan Xing."

בדומה לאיכות של Yin Chen בפרישה של הצ'י על סמך מועד גדילתו, כך קיימת איכות של גדילה והיפרשות גם בניצן הצעיר של הדגן ולכן כאשר משתמשים בדגן טרי הוא יכול לסייע להחליק את תנועת הצ'י של הכבד בפרישה החוצה. לעומת שני הצמחים הקודמים, אשר עוצמת הפצת הצ'י שלהם אינה רבה ומבוססת על היותם בראשית התנועה המעגלית של חייהם (השלב הראשון - אביב) ואינם שייכים לקטגוריה של מניעי צ'י, הצמח Chuan Lian Zi הוא צמח מניע צ'י בשיוכו המתמקד בהפצת צ'י הכבד אך איכותו קרה ואופיו מאפשר לצ'י הכבד לנוע ולהגיע מטה ולכן למרות שהוא מפיץ את צ'י הכבד הוא אינו מעודד אותו לעלות מעלה ואינו מחמיר את האש בכבד.

אחת התחושות שתלמידים באים איתה ללימודי פורמולות היא שמדובר בשיעור העוסק בשינון של נוסחאות צמחים וכמויותיהם ופשוט צריכים לעבור את הקורס הזה כמו כל מכשול בחיים. לדעתי, קורס העוסק בפורמולות צריך להיות אחד הקורסים היותר מעניינים ברפואה הסינית, מכיוון שמעבר לעובדה שהפורמולות הן הדרך שלנו לבצע הנדסה הפוכה ולהגיע מהרכב הצמחים בפורמולה אל הלך המחשבה של הרופא שחיבר אותה ואל האסטרטגיה, בה בחר לנקוט על מנת לנטרל את חוסר האיזון המתבטא במחלה, על פי התיאוריה של הרפואה הסינית. על ידי התבוננות בפורמולה והרכבה אפשר להבין טוב יותר את התיאוריה של הרפואה הסינית ואת פיזיולוגית האדם. על אחת כמה וכמה כאשר חוקרים את פרשנותם של הרופאים השונים בנוגע למהות הרכב הפורמולה.

למי שרוצה להמשיך לחקור וללמוד על כתבים עתיקים ופרשנויות על פורמולות קלאסיות, מוזמן להצטרף לכיתה שנפתחה במרכז ההדרכה של סינית בקהילה שבחיפה. בכיתה נתרגם, נקרא ונדון בכתבים השונים ברפואה הסינית בהנחייתי. מוזמנים ליצור קשר בעמוד קורסים והרצאות.
                                                                                                                                                                

הערות
תרגום מסינית לעברית - ניצן אורן

  1. מאמרים על רפואה עם הערכה לסין וכבוד למערב - 医学衷中参西录
  2. גַ'אנג שִֹי-צ'וּן - Zhang Xi Chun 张锡纯
  3. פרק נוסף מספריו של ג'אנג שי-צ'ון - על אש השר ואש הקיסר